Trenerzy ŁKS z kolejnym bogatym doświadczeniem. Odbyli staż w Osasunie Pampeluna
Grudzień jest miesiącem odpoczynku dla piłkarzy Łódzkiego Klubu Sportowego, ale nie dla trenerów. Członkowie sztabu szkoleniowego Kazimierza Moskala, Paweł Drechsler i Marcin Pogorzała w tym miesiącu odbyli staż trenerski w Osasunie Pampeluna.
Osasuna Pampeluna może dobrze kojarzyć się kibicom ŁKS. W przeszłości barw tego klubu bronili, zasłużeni piłkarze biało-czerwono-białych, Mirosław Trzeciak i Jacek Ziober. Ten pierwszy trafił do Hiszpanii, prosto z Łodzi, chwilę po wywalczeniu Mistrzostwa Polski. Natomiast Ziober, zamienił Francję na Półwysep Iberyjski, bo przechodził do Osasuny, z Montpellier.
Dla naszych trenerów to nie pierwszy staż w klubie z La Liga. Rok temu, Pogorzała i Drechsler udali się do Bilbao, aby tam obserwować pracę, jaką wykonują trenerzy Athletiku.
– Każda taka wizyta i możliwość obserwowania procesu treningowego w mniejszym lub większym stopniu rozwija warsztat. Przy tego typu obserwacjach nie chodzi tylko o podpatrywanie treningów. Ważne jest także to, w jaki sposób szkoleniowiec, którego spotykamy, buduje drużynę, jaki jest jego pomysł na grę, jaka jest jego osobowość i jaki przy tym wybiera styl zarządzania szatnią, a dopiero na końcu – za pomocą jakich środków stara się to wszystko wdrożyć. Przy takim nastawieniu do staży mocno pomaga otwartość Hiszpanów, bo dzięki temu można dowiedzieć się naprawdę wiele, natomiast wyjazd to tak naprawdę początek. Teraz ważne będzie, żeby z tych obserwacji wyciągnąć jedną-dwie rzeczy dla siebie i pomyśleć jak przełożyć je na nasz grunt – powiedział na łamach oficjalnej strony klubu, Marcin Pogorzała.
Szkoleniowcy przez tydzień podglądali z bliska metody treningowe Jagoba Arrasate, który pełni funkcję pierwszego trenera Osasuny Pampeluna. Odnośni z tym zespołem niezłe rezultaty, gdyż klub z prowincji Nawarra, zajmuje bardzo dobre siódme miejsce w La Liga.
– Ze względu na tryb naszej codziennej pracy i niewielką liczbę wolnych dni, właśnie przerwę w rozgrywkach staramy się wykorzystywać na podnoszenie swoich kompetencji. Był to kolejny wyjazd, dzięki któremu dołożyliśmy kamyczek do naszego bagażu doświadczenia. Jak zwykle fajnie było obserwować w pracy najlepszych, bo tak należy mówić o sztabie, który pracuje na poziomie La Liga od wielu lat. Jagoba Arrasate czy trener przygotowania fizycznego Sergi Perez to uznane marki na rynku hiszpańskim, a do tego bardzo mili i otwarci ludzie, którzy przez tydzień otworzyli przed nami drzwi do swojej pracy – dodał Paweł Drechsler.
Foto: ŁKS Łódź / Cyfrasport